måndag 23 april 2012
Mâncare de fasole cu afumătură/ Böngryta med rökt sidfläsk
250 g torkade vita bönor
300 g rökt sidfläsk
1 gul lök
3 st. vitlöksklyftor
ca 1 l vatten
3 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpasta
dill
1 lagerblad
salt, peppar
• Lägg bönorna i kallt vatten ca 8 timmar.
• Hacka löken och vitlöken. Skär sidfläsket i skivor.
• Fräs lök, vitlök och sidfläsk i olja.
• Låt bönorna rinna av och lägg dem i en kastrull. Tillsätt sidfläskröran och lagerbladet. Häll i vatten så att det täcker bönorna. Låt alltsammans koka upp och sedan långsamt sjuda ca 45 minuter.
• Tillsätt krossade tomater och tomatpasta och koka i 15 minuter till.
• Tillsätt dillen.
Etiketter:
böngryta,
enkelt,
lunch,
middag,
rumänska recept
tisdag 10 april 2012
Grillade revbensspjäll
Saftiga revbensspjäll!
1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar
Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.
Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.
Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.
Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.
1,5 kg tjocka revbensspjäll
ca 1,5 - 2 liter vatten
ca 1 dl kalvfond eller 2 buljongtärningar
2 lagerblad
peppar
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
Glasyr:
honung
soya
ca 1 msk ingefära, malen
0,5 dl olja
paprikapulver
ev. cayennepeppar
Koka upp vattnet med löken, vitlöken, lagerbladen, buljongen, peppar och lite soya och låt det koka ihop ca.10 minuter så att smakerna frigörs.
Lägg revbensspjällen i grytan och låt dem sjuda i ca 40 minuter.
Ta upp och lägg på ett grillgaller eller i en ugnsform och pensla på glasyren och in i ugnen på 200˚C i ca 15 minuter.
Glasyren:
Blanda ihop honung, soya, ingefära, olja och kryddorna.
Etiketter:
enkelt,
grillade,
grillat i ugn,
kokta,
kryddor,
marinad recept revbensspjäll smakrika ugnen
torsdag 23 februari 2012
Pasta med tonfisk
4 personer
1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar
1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.
Etiketter:
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
middag,
middag på 30 minuter,
pasta med tonfisk
tisdag 21 februari 2012
Pasta med lax och ärter
4 portioner
1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.
söndag 12 februari 2012
Broccolipastej med laxromsås
Broccolipastej
16 skivor
- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot
Tina bladspenaten.
Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.
Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.
Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.
Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.
Laxromsås
4 pers.
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft
Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.
Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.
Etiketter:
broccolipastej,
enkelt,
förrätt,
laxromsås,
romsås,
tillbehör till kött,
vegetarisk
onsdag 8 februari 2012
Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal
Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal
Garnering:
vispgrädde
Gör så här:
Crème karamell fyllning:
• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).
• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.
• Vispa mjölken med äggen i en skål.
Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.
Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.
Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.
Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.
Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).
Garnera med vispgrädde.
söndag 6 november 2011
Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning
Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Etiketter:
bakat,
enkelt,
ostgifflar,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
salta gifflar,
turkiskt recept
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)