Blogg-Topplista Elenas recept: Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar

onsdag 5 november 2008

Sarmale cu frunză de viţa de vie/Vinbladsdolmar



















1 kg köttfärs
vinblad (ca. 300 g, från burk)
100 g ris
2 morötter
2 lökar
150 g bacon
1 ägg
1 burk krossade tomater/tomatjuice
3 st. lagerblad
timjan
dill
salt eller Vegeta
peppar
  • Skölj av vinbladen. Förväll dem i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj bladen i kallt vatten.
  • Hacka grönsakerna, fräs dem i lite olja.
  • Tillsätt riset och fräs i 2 – 3 min. till. Tillsätt ca 2 dl vatten och låt vattnet koka in.
  • Hacka bacon.
  • Blanda färs, grönsaker, ägg, bacon, 2 - 3 msk kallt vatten, timjan, dill, salt eller Vegeta och peppar, dill till en lös färs.
  • Fördela färsen på vinbladen, vik in sidorna och rulla ihop till dolmar.
  • Lägg några vinblad på botten av en kastrull. Lägg dolmar i ett lager. Tillsätt bacon och lagerblad. Fortsött med resten av dolmarna. Tillsätt krossade tomater/tomatjuice och häll i vatten så att det täcker dolmarna. Täck dolmarna med några vinlad och lägg en liten tallrik ovanpå som kommer att hålla dolmarna i vätska.
  • Låt koka i ca 1 timme.

Serveras med gräddfil och polenta.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Men så gott med vindolmar. Det var länge sedan. Hoppas jag blir bjuden att smaka igen.

Elena sa...

Så klart bjuder jag dig på vindolmar när du har vägarna förbi! (södra Skåne)

Anonym sa...

Hej Elena! Kan jag använda de färska vinbladen som växer här mot min västervägg i Skåne. (Vinstocken bär mycket frukt, även om druvskalen är lite hårda.)
Ska bladen i så fall förvällas först?
hälsn
Madeleine

Elena sa...

Hej Madeleine!

Visst kan du använda de! Förväll de först, några minuter...

 
Blogglista.se