Blogg-Topplista Elenas recept: Mucenici moldoveneşti

söndag 2 april 2017

Mucenici moldoveneşti




















Mucenici äts den 9:e mars (enligt ordodox religion).Mucenicii moldoveneşti görs med samma typ av deg som för  Cozonac. (Här har jag använd halv sats av vad som står i receptet för Cozonac)
- 0,5 kg vetemjöl (ca 8 dl)
- 25 g jäst för söta degar
- 2,5 dl mjölk
- 150 g strösocker (ca 2 dl)
- 2 ägg (bara gulan)
- 100 g osaltat smör
- 1,5 msk olja (ej olivolja)
- rivet skal av en halv citron
- rivet skal av en halv apelsin
- 1 msk vaniljessens
- 0,5 tsk salt

Lag:
- 3 dl vatten
- 2 dl socker
- rivet skal av en halv citron
- rivet skal av en halv apelsin


Garnering:
- honung
- malda valnötter

Fördeg:
- Blanda jästen med 1 msk socker och 1 dl varm mjölk i en liten bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl – tills det blir ett smet som till pannkakor.
- Låt smeten svälla ca 30 - 45 min.

Deg:

- Dela äggen.
- Värm resten av mjölken.
- Smält smöret i oljan. Låt smörblandningen svalna lite.
- Blanda vetemjölet med fördegen, 2 gulor, sockret, rivet skal av citron och apelsin, vaniljessensen och den varma mjölken.
- Doppa nävarna i det varma smöret och knåda degen. Upprepa detta tills smörblandningen tar slut – det brukar ta 30 – 45 min!!!
- Låt degen jäsa på en varm plats i ca 1,5 timmar.
- Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
- Ta upp degen, dela den i små bitar à ca 80 g (det blev 13 st.). Rulla en degbit till en lång rulle på ca 35 cm. Sätt ihop ändarna så att det formas en ring



















vik ringen så att det formas en 8.



















Lägg den på bakplåt. Fortsätt så med de andra degbitarna.














- Täck plåten med bakduk. Låt mucenicii jäsa i ca 90 min.
- Under tiden: koka vatten med socker och rivet skal från citron och apelsin. Låt laget kallna.
- Värm ugnen till ca 230°C. Grädda mucenicii i ca 11 min.














-  Doppa dem i lagen, pensla med honung och strö malda valnötter över.




Inga kommentarer:

 
Blogglista.se