Blogg-Topplista Elenas recept: Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser

söndag 23 september 2012

Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser



8 st.

8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås

Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar

  • Dipsås 1: Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
  • Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
  • Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
  • Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de spröda).
Servera med dipsåsen och lite extra chilisås.

Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter

Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.

3 kommentarer:

Nena sa...

Lange sedan som jag var har och halsade pa:) Denna tartan ser helt underbart go ut, maste helt klart testas:)) Kramar,
Nena

Elena sa...

Kul att dig här Nena!
(Du tänkte väl på Kextårtan!)

Marcus sa...

Låter gott!

 
Blogglista.se