Blogg-Topplista Elenas recept: Sarmale sparte/Spruckna surkålsdolmar

söndag 28 november 2010

Sarmale sparte/Spruckna surkålsdolmar

Gillar man inte rulla kåldolmar - då kan man använda strimlad surkål och forma köttbullar i stället. Enkelt och gott!

spruckna_kåldolmar1

600 g köttfärs
1 burk strimlat surkål, 900 g netto
1 gul lök
2 morötter
2-3 vitlöksklyftor
lite olja
1,5 dl ris
1 – 2 dl vatten
2 ägg
2 – 3 msk tomatpasta
150 g bacon
persilja
peppar
2-3 lagerblad
timjan
1 – 1, 5 liter vatten

- Hacka löken, morötterna och vitlöken.
- Hacka bacon.
- Fräs löken I lite olja, tillsätt morötterna och vitlöken och fräs allt i några minuter till.
- Tillsätt riset och fräs i några minuter. Låt blandningen svalna.

- Blanda färs, vatten (1 – 2 dl), peppar, persilja till en lös färs. (Salt behövs inte då surkålen är tillräcklig salt).
- Tillsätt risblandningen och äggen. Blanda allt. Rulla färsen till köttbullar.

spruckna_kåldolmar2

- Lägg lite surkål på botten i en gryta. Lägg på några köttbullar. Lägg några baconbitar.

spruckna_kåldolmar3

Upprepa med surkål, köttbullar och bacon tills allt är slut. Tillsätt lagerbladen. Överst ska vara surkål.

- Blanda tomatpasta med vattnet (1 – 1,5 liter). Häll detta i kastrullen så att det täcker köttbullarna. Strö på lite timjan.
- Låt koka i ca 1 timme.

Serveras med gräddfil och polenta.

Inga kommentarer:

 
Blogglista.se