Blogg-Topplista Elenas recept: Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien

lördag 27 juni 2009

Albiniţa/ Honungskakor från Rumänien

0_Albinita_Elena

Jag bara älskar denna kaka! Brukar baka den vid högtider - Jul t.ex.

Mitt recept blev publicerat i boken "Läsarnas egna recept" utgiven av Aftonbladet och Tasteline och i Sydsvenskan för några år sedan. Kul!

Kakan har 4 bottnar, 2 lager med smörkräm, ett lager med aprikossylt och glasyr ovanpå.
Blir godare efter några dagar. Kan frysas.

Viktigt är att honungen som används är varm, ska inte vara mer än 2 msk. Mer honung gör att degen blir svår arbetad. Om det händer detta, värm varje degbit i mikrovågsugn i några sekunder, sedan är det lättare att kavla.

Bottnar - 4 st.· 400 g vetemjöl
· 1 ägg
· 150g socker
· 30 g smör
· 2 msk varm honung
· 2 ½ msk mjölk
· 1 tsk bikarbonat

Rör ihop ägget, sockret och smöret i en kastrull.

1_Albinita_Elena

Tillsätt honung, mjölk och bikarbonat. Rör allt på svag värme tills den blir tjock. Ta bort kastrullen ifrån värme.

2_Albinita_Elena

Tillsätt snabbt vetemjölet lite i taget och blanda.

3_Albinita_Elena

Knåda degen (OBS! Den är varm!).

4_Albinita_Elena

Dela degen i 4 delar.

5_Albinita_Elena

Kavla varje degbit med mycket vetemjöl.

6_Albinita_Elena

Grädda dem på smorda och mjölade plåtar - 175 grader, 4 min.

7_Albinita_Elena

Kräm:· 170 g smör
· 1 msk vaniljsocker
· 200 g socker
· 250 ml mjölk
· 2 msk mannagryn

Rör ihop smöret med vaniljsockret och socker.

9_Albinita_Elena

Koka ihop mjölken och mannagryn till en gröt. Låt den kallna.

8_Albinita_Elena

Blanda sedan gröten med smörblandningen.

10_Albinita_Elena

Glasyr:· 3 msk vatten
· 3 msk socker
· 25 g smör
· 100 g blockchoklad

Allt kokas tills det blir tjockt.

14_Albinita_Elena

15_Albinita_Elena

+ en liten burk aprikossyltLägg ihop kakan:

På första bottnen läggs hälften av krämen.

11_Albinita_Elena

På andra bottnen läggs aprikossylten.

12_Albinita_Elena

På tredje bottnen läggs resten av krämen.

13_Albinita_Elena

På fjärde bottnen läggs glasyren.

16_Albinita_Elena

Låt kakan stå och vila i några timmar. Skär kakan i fina bitar.

17_Albinita_Elenas

18_Albinita_Elenas

8 kommentarer:

Mary sa...

These slices seem so delicious!

åsa - hello sugar! sa...

så roligt, små bin på den här kakan kunde ju inte bli mer perfekt!! :)

kakan låter förresten jättegod!

Anonym sa...

Det år min favoritkaka, min mamma lagade den ofta när jag bodde i Kiev, Ukraina. Tack Elena!, Kateryna

Elena sa...

Det är min favoritkaka också, Kateryna!

Anonym sa...

Hej igen!

...om jag kommer ihog rätt så i Ukraina så förbereder vi degen på vattenbadet och fyllningen kan bestå av antingen:
- smör blandad med sockrad kondenserad mjölk, som stelnar vid långkokning i oöppnad burk

eller

- gräddfil blandat med strösocker/florsocker.

Kateryna Widenfors

Elena sa...

Tack, Kateryna!

Detta låter intressant - med kondensserad mjölk! Jag ska prova det!

Anonym sa...

Detta är den bästa kaka av alla kakor jag åt i Rumänien

Elena sa...

Det är min favoritkaka!
Ever!

 
Blogglista.se