Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 10 februari 2014

Västerbottenpaj


















6 - 8 bitar

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 st. ägg
0,5 tsk salt

Fyllning:
3 st. ägg
300 g riven västerbottenost
3,5 dl (mellan) grädde
salt, peppar

1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
5. Fyllningen: Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll fyllningen i pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
7. Garnera med kryddgrönt, till exempel dill eller färsk oregano eller timjan.
Servera pajen ljummen.

Källa: Allt om mat

lördag 1 februari 2014

Bloody Mary-musslor med vitlöksbaguetter




2-3 portioner
  • 1 kg färska blåmusslor
  • 2 små strimlade rödlökar
  • 3 grovt strimlade blekselleristjälkar
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 3 tomater i bitar
  • 1 dl vodka
  • 3 dl tomatjuice (eller 1 burk skalade tomater)
  • 1 msk tabasco (eller 1 tsk sambaloelek)
  • 1 tsk salt
  1. Borsta och skrapa musselskalen rena och dra bort skägget. Skölj musslorna noga. Knacka de öppna musslorna mot bänken, om de inte stängs ska de slängas.
  2. Stek lök, selleri och vitlök i olja tills de mjuknat utan att få färg. Tillsätt tomaterna.
  3. Häll på vodka, tomatjuice (skalade, hackade tomater), tabasco (sambaloelek) och salt. Låt puttra ca 3 min.
  4. Lägg i musslorna och låt koka under lock på hög värme i 3–4 min, tills musslorna öppnat sig. Släng de musslor som fortfarande är stängda efter kokning.
  5. Servera direkt med ett gott bröd t.ex. med vitlöksbaguetter (se nedan).

Inspiration: Coop/Mer Smak

Vitlöksbaguetter


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
  • 1 baguette
  • ½ kruka persilja (jag hade lite rucola)
  • 50 g smör
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • salt, peppar
  1. Sätt ugnen på 200 grader C.
  2. Skär baguetten i sneda bitar. Hacka persilja (rucola).
  3. Blanda smör med pressade vitlöksklyftor, hackad persilja (rucola), lite salt och peppar.
  4. Bre smöret på baguetteskivorna och grädda i ugnen i ca 8 min.





torsdag 30 januari 2014

Key lime paj med Oreokakor och kondenserad mjölk


















6 – 8 bitar

  • 1 paket Oreokakor
  • 50 g smör
  • 1 burk kondenserad mjölk (sött)
  • 4 äggulor
  • 3 limefrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader C.
  2. Krossa kakorna och smält smöret. Blanda kaksmulor och smör och fördela mixen i bottnen på en pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter.
  3. Grädda bottnen i ca 5 minuter. Låt svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.     
  4. Häll mjölken i en bunke. Rör ner äggulorna en i taget och blanda ordentligt mellan varje. Pressa saften ur limefrukterna och rör ner i blandningen.
  5. Häll smeten på den förgräddade bottnen och grädda i ca 10-12 minuter. Låt svalna.

söndag 26 januari 2014

Hummersallad




















5 minuter + ev. 12 timmar tining

4 portioner
  • 2 humrar, frysta går bra
  • 2 msk pinjenötter
  • 50 g färska haricots verts
  • 4 champinjoner
  • 8 färska tunna gröna sparris
  • 6 cocktailtomater på kvist
  • 1 dl rucola
  • 2 msk hackad dill
  • 1 tsk flingsalt
  • 0,5 tsk svartpeppar
     
Dressing:
  • 1 dl matyoghurt 10%
  • 1 dl majonnäs
  • 20 droppar tryffelolja
  • 0,25 tsk svartpeppar
  1. Tina humrarna enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Rosta pinjenötterna i torr, het panna till gyllene färg.
  3. Blanda alla ingredienser till dressingen. Smaka av med peppar.
  4. Klyv humrarna på mitten. Plocka bort magen och släng den. Ta ur köttet från stjärt och klor. Behåll klorna hela men skär stjärten i sneda bitar. Lägg åt sidan så länge. Lägg hummerskalen på var sin tallrik. (Jag ville inte ha hummerskalen på tallrikarna.)
  5. Ansa haricots verts, champinjoner och sparris. Förväll haricots verts och sparris i ca 4 minuter. Kyl ner de i kallt vatten. Skär haricots verts, champinjoner, sparris (spara sparrisknopparna) och tomater i små bitar. Blanda allt med rucola, dill, pinjenötter och salt i en skål. Lägg salladen i hummerskalen och toppa med hummerköttet och sparrisknopparna. Ställ kallt så länge.
  6. Ringla över lite dressing på varje hummer.
Inspiration: Coop Mersmak 12 2012
 
Majonnäs
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
  • 1 st. ägg (både vitan och gulan)
  • 1 dl olja (ej olivolja)
  • 1 tsk fransk senap
  • 1tsk citronsaft
  • 1 krm salt
  • vitpeppar
 
1. Det är viktigt att ingredienserna har samma temperatur – gärna kylskåpskallt.
 
2. Mät upp samtliga ingredienser i mixerbägaren eller i en hög och smal blandarskål.
 
3. Ställ ner stavmixern och starta motorn. Rör stavmixern en aning uppåt och neråt så att ingredienserna blandas. På några sekunder är majonnäsen färdig. Tillsätt eventuellt mer olja om konsistensen önskas fastare. Smaka av och krydda mera om så behövs.
 
4. Förvara majonnäsen i glasburk med lock i kylskåpet.
 
 
Håller ca en vecka!

torsdag 23 januari 2014

Chai masala


Till två små koppar:

2 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk socker
1 tsk svart te
¼ tsk färskriven muskotnöt
¼ tsk finriven färsk ingefära eller en nypa malen ingefära
3 kryddnejlikor
frön av 3 gröna kardemummakapslar
en nypa malen kanel

Häll 2 dl vatten i en kastrull tillsammans med mjölk och socker. Tillsätt te och kryddor.
Koka upp, sänk värmen och låt det sjuda i 2 minuter.
Sila över till koppar och servera.

onsdag 22 januari 2014

Sparrispaj med brieost



















6 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
250 g färsk grön sparris
150 g brieost

Äggstanning:
3 ägg
2,5 dl vispgrädde
salt, peppar
2 dl riven ost
några valnötter eller pinjenötter

Ugn: 200º
  1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut i en pajform, 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Nagga och låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda i 10 minuter.
  3. Fyllning: Bryt av nedersta delen på sparrisen och förväll resten i 2 minuter. Lägg i sparris och skivad brieost i pajskalet.
  4. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och häll i formen. Strö över ost och valnötter/pinjenötter. Grädda tills äggstanningen stelnat, ca 30 minuter.

Källa: Hemmets Journal

lördag 18 januari 2014

Räkor med smak av kräftor
















1 kg frysta räkor

Lag:
2 liter vatten
½ dl salt
2 sockerbitar
15 dillkronor
1 tsk anis, om så önskas 

Koka upp vatten, salt, sockerbitar, hälften av dillkronorna och eventuellt anis. Sjud några minuter och låt sedan lagen kallna. Lägg de frysta räkorna i en skål varvat med resten av dillkronorna. Sila lagen över de fortfarande frysta räkorna. Ställ skålen i kylen och låt stå till nästa dag. Ät räkorna som kräftor.

Om det inte är säsong för dillkronor kan du använda torkade dillfrön. Ta då ca 2 tsk till samma mängd vatten.

Källa: Coop
 
Blogglista.se