Receptet kommer inom kort.
söndag 19 maj 2013
Pannkakor
2,5 dl vetemjöl
0,5 krm salt
5 dl mjölk
1 dl kolsyrat vatten
3 ägg
100 g smör
3 msk olja
sylt till servering
0,5 krm salt
5 dl mjölk
1 dl kolsyrat vatten
3 ägg
100 g smör
3 msk olja
sylt till servering
Blanda mjöl och salt.
Tillsätt 3 dl mjölk. Blanda.
Rör i resten av mjölken när smeten är helt klumpfri.
Tillsätt äggen ett och ett. Blanda lite.
Tillsätt bubbelvattnet. Blanda lite. Rör så lite som möjligt i smeten för att få fluffiga pannkakor.
Låt smeten villa kallt, gärna över natten men minst 30 minuter.
Stek varje pannkaka i en tsk smör och lite olja (ej olivolja) på medelhög värme. Häll ner smeten i pannan så smeten rinner ut. Vänd pannkakan när den börjar se gräddat ut.
Ska man steka många – håll pannkakorna varma på ett ugnsfast fat i ugnen på 40 - 50°C.
Etiketter:
brunch,
brunchmat,
elenasrecept,
enkelt,
frukostmat,
pannkakor
måndag 29 april 2013
Ångkokta musslor med citrongräs, basilika och vin
(2 port. som huvudrätt)
1 kg musslor
4 tsk olja
1 lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
2 stjälkar citrongräs
1-2 tsk röd chili, hackad
2,5 dl vitt vin
4 tsk fisksås
lite thailändsk basilika, hackad
- Släng eventuella öppna eller trasiga musslor. Skrubba musslorna med en borste och ta bort skägget. Låt musslorna ligga i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Häll av vattnet.
- Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök, citrongräs och chili, och stek i fyra minuter på svag värme. Rör om då och då.
- Häll på vin och fisksås och koka i tre minuter.
- Lägg i musslorna och skaka grytan ordentligt så att allt blandas. Sätt lock på grytan, skruva upp värmen och koka i 3-4 minuter eller tills musslorna öppnar sig. Släng musslorna som inte öppnat sig.
- Tillsätt basilika.
fredag 29 mars 2013
måndag 26 november 2012
Vietnamesisk köttsoppa med risnudlar
(4 port.)
Till soppan behövs kött, nudlar, buljong, och tillbehör.
Tillbehör:
1 liten gurka, skuren i fina skivor
100 g böngroddar
2 salladsblad, skurna i små bitar
8 msk finhackad färsk mynta
ca 80 g osaltade rostade jordnötter, hackade
Buljongen:
1,5 l köttbuljong
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
0,5 dl fisksås
- Koka köttbuljongen i en gryta. Tillsätt sockret och fisksåsen. Låt koka i några minuter.
Nudlarna:
125 g torkade risnudlar
- Lägg nudlarna i blött i hett vatten i tio minuter. Häll av vattnet.
Köttet:
400 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
2 tsk soja
4 msk kokosmjölk
4 tsk jordnötssmör med hackade jordnötter
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
2 tsk sambal oelek
- Skär köttskivorna i små bitar.
- Blanda kött, soja, kokosmjölk, jordnötssmör, socker och sambal oelek. Täck skålen och låt köttet marineras i kylskåp i en timme.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar (ta lite kött i varje omgång); stek på stark värme i tre minuter eller tills köttet är brynt. Lyft köttet från värmen och sätt under lock.
Servering:
Lägg ca fyra teskedar gurkskivor i varje tallrik. Dela upp
böngroddar, salladsbitar och mynta i tallrikarna. Lägg lite nudlar och en
slevfull med buljong i varje tallrik. Överst läggs några köttskivor. Strö över
jordnötterna.
Etiketter:
asiatiskt,
enkel,
köttsoppa med risnudlar,
lunch,
middag på 30 minuter,
vietnamesiskt
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)