Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 29 mars 2013

måndag 26 november 2012

Vietnamesisk köttsoppa med risnudlar




















(4 port.)

Till soppan behövs kött, nudlar, buljong, och tillbehör.

Tillbehör:
1 liten gurka, skuren i fina skivor
100 g böngroddar
2 salladsblad, skurna i små bitar
8 msk finhackad färsk mynta
ca 80 g osaltade rostade jordnötter, hackade

Buljongen:
1,5 l köttbuljong
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
0,5 dl fisksås
  • Koka köttbuljongen i en gryta. Tillsätt sockret och fisksåsen. Låt koka i några minuter.

Nudlarna:
125 g torkade risnudlar
  • Lägg nudlarna i blött i hett vatten i tio minuter. Häll av vattnet.

Köttet:
400 g rostbiff eller innanlår i tunna skivor
2 tsk soja
4 msk kokosmjölk
4 tsk jordnötssmör med hackade jordnötter
4 tsk rivet palmsocker eller farinsocker
2 tsk sambal oelek
  • Skär köttskivorna i små bitar.
  • Blanda kött, soja, kokosmjölk, jordnötssmör, socker och sambal oelek. Täck skålen och låt köttet marineras i kylskåp i en timme.
  • Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgångar (ta lite kött i varje omgång); stek på stark värme i tre minuter eller tills köttet är brynt.  Lyft köttet från värmen och sätt under lock.

Servering:
Lägg ca fyra teskedar gurkskivor i varje tallrik. Dela upp böngroddar, salladsbitar och mynta i tallrikarna. Lägg lite nudlar och en slevfull med buljong i varje tallrik. Överst läggs några köttskivor. Strö över jordnötterna. 
 

söndag 25 november 2012

Äggröra med ostronsås




















(2 port.)
Gott till frukost!

8 råa räkor, hackade
4 torkade kinesiska svampar
3 tsk rivet ingefära
50 g bambuskott, hackade
2 msk olja
2 salladslökar, hackade
4 ägg
4 msk vatten

4 msk ostronsås
½ dl soja
½ dl vitt vin (risvin)
2 tsk majsmjöl
4 tsk vatten

  • Blöttlägg svampen i hett vatten i 20 minuter. Låt svampen rinna av, ta bort den hårda foten. Skär svampen i tunna skivor.
  • Hetta upp 1 1msk olja och stek ingefäran och hackade räkor. Lyft över till en tallrik.
  • Hetta upp 1 msk olja och stek bambuskott, salladslök och svamp.
  • Vispa äggen med 4 msk vatten, lite salt och peppar.
  • Häll äggen i woken/stekpannan över svampröran, tillsätt räkröran. Stek i några minuter tills äggen har stelnat. Servera med ostronsås.

Ostronsås:
  • Häll ostronsås, soja och vinet i woken/stekpannan. Blanda majsmjöl och vatten och häll detta i pannan. Rör om hela tiden tills såsen kokar upp och börjar tjockna.

söndag 18 november 2012

Marockansk gryta med kikärtor





















(4 port.)

- 1 gul lök, hackad
- 2 morötter, hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 burk krossade tomater
- 1–2 dl vatten
- 1 burk kokta kikärtor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl russin eller torkade aprikoser
- 1-2 tsk salt

  • Bryn lök, morötter och vitlök i olja i tjockbottnad gryta i några minuter.
  • Tillsätt kryddorna och bryn ytterligare en minut.
  • Häll i tomater och vatten samt kikärtor. Låt puttra på svag värme under lock 15 minuter.
  • Tillsätt torkad frukt och koka utan lock ytterligare 10 minuter. Späd med mer vätska om det blir för tjockt.
  • Smaka av med salt och peppar.

Servera med couscous, ris eller bulgur.

söndag 11 november 2012

Thailax

(4 port.)



















- 2 st. laxkotletter eller 4 bitar lax (á 125 g)
- 3 msk fisksås
- 1 msk palmsocker
- 2 msk tamarindkoncentrat eller 2 msk saft av pressad lime
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 2 msk olja
- 4 tsk currypasta
- lite thaibasilika
- 4-5 kaffirblad, hackade

  • Heta upp oljan i en stekpanna, fräs currypastan. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
  • Tillsätt fisksåsen, sockret och tamarindkoncentrat. Koka upp.
  • Tillsätt laxen ock koka i ca 5 minuter, vänd laxkotletterna och koka i ytterligare 5 minuter.
  • Tillsätt hackade kaffirblad och hackad thaibasilika.

Servera med ris (eller kokt potatis, som jag gjorde).

torsdag 27 september 2012

Tort de biscuiţi/Kextårta med chokladmousse





















(8 port.)

40 st. kex (typ ”Butterkeks”)
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
300 g choklad
3 dl vispgrädde
mandelflingor

(Jag ville ha 8 portioner. Tårta hade 5 lager kex. 5 lager x 8 st kex/lager =40 kex)

  • Dela chokladen i små bitar och lägg de i en värmetålig skål.
  • Koka vispgrädden. Häll vispgrädden över chokladen och vispa till en slät kräm. Ställ skålen i kylskåpet och låt den stå i ca en halv timme. (Låt inte chokladblandningen stå för länge i kylskåpet därför att det blir svårt att vispa det efteråt.)
  • Koka mjölken tillsammans med vaniljstången. Låt mjölken svalna lite.
  • Ta ut skålen från kylskåpet. Vispa krämen (med elvisp) tills krämen blir som en mousse.
  • Doppa några kex i taget i mjölken.
  • Lägg 8 doppade kex i en (avlång)form.
  • Stryk lite chokladmousse över.
  • Fortsätt med kex och mousse. Överst ska vara chokladmousse.
  • Strö mandelflingor över tårtan.
  • Ställ tårtan i kylskåpet.
 Låt tårtan stå en stund i rumstemperatur innan servering.
 
 Källa: Här:

söndag 23 september 2012

Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser



8 st.

8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås

Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar

  • Dipsås 1: Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
  • Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
  • Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
  • Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de spröda).
Servera med dipsåsen och lite extra chilisås.

Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter

Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.

 
Blogglista.se