Blogg-Topplista Elenas recept

söndag 25 november 2012

Äggröra med ostronsås




















(2 port.)
Gott till frukost!

8 råa räkor, hackade
4 torkade kinesiska svampar
3 tsk rivet ingefära
50 g bambuskott, hackade
2 msk olja
2 salladslökar, hackade
4 ägg
4 msk vatten

4 msk ostronsås
½ dl soja
½ dl vitt vin (risvin)
2 tsk majsmjöl
4 tsk vatten

  • Blöttlägg svampen i hett vatten i 20 minuter. Låt svampen rinna av, ta bort den hårda foten. Skär svampen i tunna skivor.
  • Hetta upp 1 1msk olja och stek ingefäran och hackade räkor. Lyft över till en tallrik.
  • Hetta upp 1 msk olja och stek bambuskott, salladslök och svamp.
  • Vispa äggen med 4 msk vatten, lite salt och peppar.
  • Häll äggen i woken/stekpannan över svampröran, tillsätt räkröran. Stek i några minuter tills äggen har stelnat. Servera med ostronsås.

Ostronsås:
  • Häll ostronsås, soja och vinet i woken/stekpannan. Blanda majsmjöl och vatten och häll detta i pannan. Rör om hela tiden tills såsen kokar upp och börjar tjockna.

söndag 18 november 2012

Marockansk gryta med kikärtor





















(4 port.)

- 1 gul lök, hackad
- 2 morötter, hackade
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 burk krossade tomater
- 1–2 dl vatten
- 1 burk kokta kikärtor
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad ingefära
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl russin eller torkade aprikoser
- 1-2 tsk salt

  • Bryn lök, morötter och vitlök i olja i tjockbottnad gryta i några minuter.
  • Tillsätt kryddorna och bryn ytterligare en minut.
  • Häll i tomater och vatten samt kikärtor. Låt puttra på svag värme under lock 15 minuter.
  • Tillsätt torkad frukt och koka utan lock ytterligare 10 minuter. Späd med mer vätska om det blir för tjockt.
  • Smaka av med salt och peppar.

Servera med couscous, ris eller bulgur.

söndag 11 november 2012

Thailax

(4 port.)



















- 2 st. laxkotletter eller 4 bitar lax (á 125 g)
- 3 msk fisksås
- 1 msk palmsocker
- 2 msk tamarindkoncentrat eller 2 msk saft av pressad lime
- 1 burk kokosmjölk (400 g)
- 2 msk olja
- 4 tsk currypasta
- lite thaibasilika
- 4-5 kaffirblad, hackade

  • Heta upp oljan i en stekpanna, fräs currypastan. Tillsätt kokosmjölken och koka upp.
  • Tillsätt fisksåsen, sockret och tamarindkoncentrat. Koka upp.
  • Tillsätt laxen ock koka i ca 5 minuter, vänd laxkotletterna och koka i ytterligare 5 minuter.
  • Tillsätt hackade kaffirblad och hackad thaibasilika.

Servera med ris (eller kokt potatis, som jag gjorde).

torsdag 27 september 2012

Tort de biscuiţi/Kextårta med chokladmousse





















(8 port.)

40 st. kex (typ ”Butterkeks”)
2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
300 g choklad
3 dl vispgrädde
mandelflingor

(Jag ville ha 8 portioner. Tårta hade 5 lager kex. 5 lager x 8 st kex/lager =40 kex)

  • Dela chokladen i små bitar och lägg de i en värmetålig skål.
  • Koka vispgrädden. Häll vispgrädden över chokladen och vispa till en slät kräm. Ställ skålen i kylskåpet och låt den stå i ca en halv timme. (Låt inte chokladblandningen stå för länge i kylskåpet därför att det blir svårt att vispa det efteråt.)
  • Koka mjölken tillsammans med vaniljstången. Låt mjölken svalna lite.
  • Ta ut skålen från kylskåpet. Vispa krämen (med elvisp) tills krämen blir som en mousse.
  • Doppa några kex i taget i mjölken.
  • Lägg 8 doppade kex i en (avlång)form.
  • Stryk lite chokladmousse över.
  • Fortsätt med kex och mousse. Överst ska vara chokladmousse.
  • Strö mandelflingor över tårtan.
  • Ställ tårtan i kylskåpet.
 Låt tårtan stå en stund i rumstemperatur innan servering.
 
 Källa: Här:

söndag 23 september 2012

Vietnamesiska färska vårrullar med två dipsåser



8 st.

8 blad av torkat rispapper
ca 40 st. räkor (av 1/2 kg räkor med skal)
30 – 40 g torkade mungbönsnudlar
16 färska blad av thailändsk basilika
3 dl (30 g) färska korianderblad
1 medelstor morot, skuren i korta tunna strimlor
rivet skal av 2 lime
40 ml söt chilisås

Dipsås 1:
1 dl kallt vatten
1 tsk socker
0,5 dl fisksås
4 tsk vit vinäger
1 liten röd chili, finhackad
4 tsk hackade färska korianderblad- och stjälkar

  • Dipsås 1: Häll kallvattnet i en liten bunke, häll i sockret och rör tills det löst upp sig. Rör ner fisksås, vinäger, chili, korianderblad- och stjälkar.
  • Koka två liter vatten i en kastrull. Ta kastrullen från värmen, lägg nudlarna i vattnet för 10 minuter. Låt nudlarna rinna av men spara vattnet!
  • Doppa ett torkat rispapper i vattnet tills det mjuknar och lägg det på en skärbräda. Lägg 4 – 5 räkor sida vid sida mitt på rispapperet, lägg två basilikablad ovanpå, tillsammans med lite koriander, några morotsstrimlor, lite limeskal och några nudlar. Ös över lite chilisås.
  • Platta till fyllningen genom att trycka ihop den lite. Vik ihop från höger och vänster mot mitten, över fyllningen, rulla ihop till ett paket. Lägg paketet med skarven neråt på ett serveringsfat. Lägg en blöt handduk ovanpå så att paketet inte torkar. Fortsätt med de andra rispapperen och resten av ingredienserna. (Paketen måste hållas fuktiga, annars blir de spröda).
Servera med dipsåsen och lite extra chilisås.

Dipsås 2:
3 msk hoisinsås
1 tsk hackade jordnötter

Blanda hoisinsås och hackade jordnötter i en liten skål.

torsdag 20 september 2012

Köttbullar - indiska

(4 port.)



















500 g lammfärs
1 msk matolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk fin hackad koriander
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprika pulver
2 tsk mald koriander
½ tsk malen svart peppar
1 tsk salt

Såsen:
1 dl olja
4 tomater, skålade och hackade. (Sila vätskan och spara den.)
1 tsk spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
1 tsk salt
3 dl vispgrädde

Köttbullarna:
  • Värm oljan i en stekpanna. Fräs lök och vitlök ljusbrun.
  • Blanda färsen med lökfräset, kryddorna, saltet, koriandern och kikärtsmjölet. Gör köttbullar (det blir ca. 25 st.)

Såsen:
  • Värm oljan i en stekpanna. Lägg i tomater, alla kryddor och saltet. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vätskan från tomaterna och vispgrädden.
Lägg köttbullarna i stekpannan. Koka i ca 20 minuter.
Servera med ris (potatis går också bra).

lördag 15 september 2012

Musslor utan vin (indiskt)

















2 portioner

1 kg musslor
4 msk olja
5 vitlöksklyftor, pressade
5 cm färsk ingefära, riven
2 medelstora lökar, finhackade
½ röd chilipeppar, finhackad
2 tsk mald spiskummin
2 tsk mald koriander
4 tomater, skålade, urkärnade och hackade
5 dl fiskbuljong (5 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning)
2,5 dl (50 g) hackade färska korianderblad
saft av ½ citron

  • Ta bort skägget från musslorna och skrubba de i rinnande kallt vatten. Släng eventuella öppna musslor.
  • Hetta upp olja i en kastrull och lägg i lök, vitlök och ingefära. Stek på medelstark värme i fem minuter eller tills löken är mjuk och gyllene. Tillsätt chili, kummin, koriander och tomat, och stek i fem minuter.
  • Lägg i musslor och fiskbuljong och koka upp. Skruva ner värmen och sjud i fem minuter. Släng musslorna som inte öppnats.
  • Lyft kastrullen från spisen och rör ner hackad koriander och citronsaft.
Servera med bröd.
 
Blogglista.se