torsdag 23 februari 2012
Pasta med tonfisk
4 personer
1 burk tonfisk, 200 g
1 burk krossade tomater, 400 g
4 msk tomatpuré
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk oregano
20 svarta oliver
2 msk olivolja
pasta
---
salt
peppar
1. Koka pastan.
2. Skala löken och vitlöken och hacka fint.
3. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull ett par minuter utan att det tar färg.
4. Häll i tonfisken, de krossade tomaterna, tomatpurén, oliverna och oreganon.
5. Rör om och koka ihop i tio minuter.
6. Smaka av med salt och peppar och servera med pastan.
Etiketter:
enkelt,
huvudrätter,
lunch,
middag,
middag på 30 minuter,
pasta med tonfisk
tisdag 21 februari 2012
Pasta med lax och ärter
4 portioner
1 pkt små fina ärter 250 g
1-2 msk hackad dill
200 g rökt lax
1 liten purjolök
1 msk margarin
2 dl vatten
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl crème fraiche
- Strimla laxen.
- Skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
- Smält margarinet i en kastrull och fräs purjon försiktigt.
- Häll på vattnet och smula i buljongtärningen. Låt koka någon minut.
- Tillsätt crème fraiche och ärter. Låt såsen småputtra några minuter under omröring.
- Lägg laxstrimlorna i såsen och rör försiktigt ner dillen. Servera med nykokt tagliatelle.
söndag 12 februari 2012
Broccolipastej med laxromsås
Broccolipastej
16 skivor
- 500 g broccoli, färsk eller fryst
- 1 paket bladspenat (275 g)
- 3 dl ägg
- 3 dl grädde
- salt
- vitpeppar
- riven muskot
Tina bladspenaten.
Ansa broccolin och dela den i mindre bitar. Förväll den i lättsaltat vatten.
Smörj en form (avlång), ca 1,5 liter mycket noga. Lägg i den förvällda broccolin, väl avrunnen.
Pressa ur vätskan ur bladspenaten och fördela spenaten i ett jämnt lager ovanpå broccolin.
Vispa ihop ägg och grädde och smaksätt med salt, vitpeppar och muskot. Häll äggstanningen över grönsakerna. Täck formen med folie och grädda i vattenbad, 150 grader, ca 2 timmar. Stick försiktigt i pastejen för att de om den stannat. Låt pastejen kallna innan den stjälpas upp.
Gör den gärna dagen den ska serveras. Skär den i skivor.
Laxromsås
4 pers.
- 2 dl crème fraiche
- 1 msk finhackad purjolök
- 2 msk laxrom eller annan rom
- några droppar citronsaft
Rör ner den finhackade purjolöken i crème fraiche.
Blanda i laxromen och smaksätt med citron, eventuellt lite salt och peppar.
Etiketter:
broccolipastej,
enkelt,
förrätt,
laxromsås,
romsås,
tillbehör till kött,
vegetarisk
onsdag 8 februari 2012
Tort cu cremă de zahăr ars/Tårta med crème karamell
8 ägg
1 liter mjölk
150 gr. strösocker
1 msk. frystorkat kaffe löst i lite vatten
1 tsk rivet citronskal
Sockerkaka (botten):
5 ägg
5 msk vetemjöl
5 msk strösocker
1 tsk rivet citronskal
Garnering:
vispgrädde
Gör så här:
Crème karamell fyllning:
• Häll sockret i en ugnssäker, tjockbottnad kastrull och koka försiktigt under omrörning tills sockret smälter och blir gyllenbrunt (8 – 10 min).
• Vrid runt så att kastrullens botten och sida blir jämnt täckta med karamell. Låt kastrullen åt sidan så att karamellen svalnar och stelnar.
• Vispa mjölken med äggen i en skål.
Sockerkaka:
• Vispa i en annan skål äggen med vetemjölet, strösockret och rivet citronskal.
Häll blandningen för crème karamell (mjölk och ägg) i kastrullen.
Häll (ovanpå) blandningen för sockerkaka.
Sätt kastrullen i ugnen, 170°C för ca 1 timme, tills kakan släpps från kastrullen.
Sätt en tallrik (eller tårtfat) med höga kanter ovanpå kastrullen. Vänd kastrullen.
Lyft inte kastrullen förrän kakan har kallnat (låt kakan stå över natten i kylskåpet).
Garnera med vispgrädde.
söndag 6 november 2011
Cornuri sărate/Salta gifflar med ostfyllning
Krispiga gifflar fyllda med ost smaksatt med dill. Goda till öl, soppa, etc.
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Receptet hittade jag här.
(ca 24 st.)
- 450 g vetemjöl
- 50 g jäst
- 1 dl olja
- 1 ägg
- 2 msk yoghurt
- lite salt
- vatten ca 1 dl
2 msk smält smör
Fyllning:
ca 100 g feta ost
1 ägg
2 – 3 msk hackad dill
Att pensla med:
- 2 äggulor
Att garnera med:
- 2 msk kummin (ej spiskummin)
Fyllningen:
• Smula osten i en liten skål, tillsätt dill och blanda.
Degen:
• Smula jästen i en skål, tillsätt lite vatten och rör till tills jästen löser sig.
• Tillsätt vetemjöl, olja, 1 ägg, yoghurt, salt och lite vatten. Blanda, knåda till en deg. Låt degen vila i 30 minuter.
• Dela degen i 7 lika delar (ca 100 g varje del), forma de till bollar. Kavla varje boll till en rundel och pensla varje rundel med smält smör. Stapla rundlarna.
• Skär deghögen i fyra delar med en vass kniv.
• Ta en snibb, lägg på lite fyllning och rulla till gifflar.
• Fortsätt genom att ta en snibb från en annan liten hög och så vidare (steg för steg foto finns här.)
• Lägg gifflarna på bakplåtspapper.
• Pensla gifflarna med äggula och strö kummin över.
• Grädda i ca 16 min på 200˚C
Etiketter:
bakat,
enkelt,
ostgifflar,
rumänsk mat,
rumänska kakor,
rumänska recept,
salta gifflar,
turkiskt recept
fredag 4 november 2011
Raw chokladmousse med äpplechips
Enkelt och gott!
3 port.
1 avokado
3 msk kakao
10 dadlar
1 banan
1 äpple
• Lägg dadlarna i blött för ca 20 minuter.
• Ta av skalet och kärnorna från dadlarna. Lägg dadlarna i en skål.
• Skala av bananen.
• Dela avokadon, ta ur kärnan. Lägg avokadoköttet i skålen.
• Mixa avokado med bananen, dadlarna och kakao till en mousse.
• Fördela moussen i små glas/portionsformar.
• Skär äpplet i små stavar och stick in de i moussen.
Etiketter:
dessert,
enkelt,
fest,
fredags myss,
gluttenfritt,
herrmiddag,
raw,
raw dessert,
raw eftrrätt,
rayw food,
tjejmiddag,
äggfritt
söndag 30 oktober 2011
Pumpasoppa med jordnötssmör
(6 port.)
ca 1 kg pumpa
1 stor sötpotatis, ca 300 g
4 msk smör
1,5 dl osötat jordnötssmör
1 l grönsaksbuljong
1 msk flyttande honung
1 tsk salt
0,5 tsk svart peppar
1 nysta nudlar (70 gr)
Sätt ugnen på 180˚C.
• Skär pumpan i stora bitar. Ta bort fröna och den trådiga delen och släng den. Lägg pumpan med skalet uppåt på en långpanna och rosta i ugnen ca 1 timme eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den från ugnen och låt den svalna.
• Lägg sötpotatisen i en gryta, täck med kallt vatten och koka tills potatisen är mjuk. Slå av vattnet och mossa till puré.
• Ta loss skalet med en sked och mossa pumpaköttet.
• Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i pumpapuré, sötpotatispuré och jordnötssmör. Blanda. Tillsätt buljong, honung, salt och peppar. Låt sjuda sakta 10-15 minuter. Späd med buljong om soppan är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
• Servera med nudlar. (Lägg i 2 – 3 msk kokta nudlar i varje tallrik.)
Etiketter:
enkelt,
höstsoppa,
pumpasoppa,
pumpasoppa med jortnötssmör,
vegetarisk
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)