Blogg-Topplista Elenas recept

måndag 22 februari 2010

… och priset kom med posten

Detta fick jag:



















- diplom
- måttsats i tre delar
- slickepott
- sked
- muffinsformar

Kul!

onsdag 10 februari 2010

Mitt recept ska publiceras i boken …

”Hela Sverige bakar” som Aftonbladet och Tasteline ska ge ut i april, som sista boken i serien ”Livets goda”.

Jag ska få ett pris också – ett bakningsset värt 800 kronor, med bland annat en exklusiv måttsats och muffinsformar i silikon. Kul!

Jag skickade fyra recept till tävlingen:

Gifflar med spännande fyllning
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/02/gifflar-med-spannande-fyllning.html

Honungskakor från Rumänien
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/06/honungskakor-fran-rumanienalbinita.html

Valnötskaka
http://elenasrecept.blogspot.com/2009/01/experiment-valntskaka.html

Savarin
http://elenasrecept.blogspot.com/2008/03/savarin.html

Vet inte vilket recept som vann...

Väntar med spänning tills boken ges ut!

tisdag 9 februari 2010

Jag fick ett pris!

Jag har fått en award av Remsan! http://remsansbistro.blogspot.com/


Tack så jättemycket!

Så här funkar det när man mottagit denna fina utmärkelse:

•Kopiera awarden till bloggen.
•Länka till personen du fått awarden av.
•Berätta 7 intressanta fakta om dig.
•Välj 7 andra bloggar att ge awarden till.
•Länka till deras bloggar.
•Lämna en kommentar på deras bloggar att dom fått en award av dig.

Jag skickar priset vidare till:
Karin http://bevemyrs.blogg.se/
Poppy http://poppy-planet.blogspot.com/
Kinna http://kinnasblogg.blogspot.com/
Pialotta http://kakomaten.blogg.se/
Mona http://bakpassion.blogg.se/
Carina http://cayennesrecept.blogspot.com/
Anna http://dewdropia.blogg.se/

Lite om mig:
- har lärt mig simma vid 40
- har fått körkort vid 40
- har världens underbaraste dotter
- har bott i slott vid olika tillfälle - Telleborg slott och Thorskog slott
- har sett norrskennet
- har sett Ishotellet i Jukasjärvi
- är rastlös när jag solar

onsdag 3 februari 2010

Sărăţele/Ostpinnar















300 g vetemjöl
250 g Fetaost
250 g smör*
4 msk crème fraiche
1 tsk kummin

2 äggulor
2 tsk vatten
4 tsk kummin

Blanda vetemjöl med smör skuret i bitar. Tillsätt riven ost, crème fraiche och 1 tsk kummin. Blanda till en deg. (Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl). Låt degen vila 1 timme.

Sätt ugnen på 170 ˚C.

Blanda äggulor med vatten.

Dela degen i fyra delar.

Kavla varje degbit till en platta på ca 5 mm tjocklek.


















Pensla med äggula och strö kummin över.

Skär plattorna i ca 1 cm breda remsor.
Lägg remsorna på bakplåtspapper.


















Grädda i ca 20 min.


















Passar till öl.

*) smörkvantitetet kan halveras - då får man en annan textur och krispigare ostpinnar

OBS! Bäst är att skära degen först i remsor, efteråt pensla de med äggula och sedan att strö kummin på remsorna.

söndag 31 januari 2010

Söndagsstek



















(Räkna med 250 g rå kött/person)
  • en bit kotlettrad utan ben
  • 3 msk olivolja
  • havssalt
  • 3 vitlöksklyftor, skivade
  • rosmarin, salvia eller timjan
Värm ugnen till 250° C
Torka av köttet.
Bind köttet med bomullssnöre.
Snitta köttet med hjälp av en vass kniv, med 1,5 cm mellanrum.
Olja in köttet med olivolja.
Strö salt på svålen/fettlagret och gnugga in den så mycket som möjligt. Detta gör att svålen/fettet blir krispigt.
Stick vitlök och kryddor i snitten.


















Lägg köttet i en ugnssäker form. Sätt formen i ugnen och låt den stå ca 35 min.
Sänk temperaturen till 190 grader och låt köttet stå i 30 – 40 minuter till.


















Testa om köttet är klart genom att sticka in en kniv i den tjockaste delen av köttet och kolla färgen på köttsaften. Om den fortfarande är rosa, låt köttet stekas ett par minuter till.
Ta ut köttet ur ugnen och låt den stå i minst 15 minuter.

lördag 23 januari 2010

Surdegsbröd



















  • Blanda vetemjölet, saltet och jästen i en bunke.
  • Häll över vattnet och blanda allt med en sked. Täck över med plastfolie.
  • Låt degen jäsa i rumstemperatur ca 14 – 16 timmar. Kan stå och jäsa upp till 30 timmar.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till ett bröd.
  • Täck degen och låt den jäsa 2 timmar.
  • Värm ugnen till 260˚ C. Värm en form/kastrull (där brödet skall gräddas i). Formen ska ha lock! Värm locket också. (Jag hade en gjutjärnsgryta.)
  • Strö lite vetemjöl i den uppvärmda formen. Lägg degen i formen. Sätt locket på.
  • Grädda 30 min med locket på och 15 min utan lock.

    För en hårdare skorpa läggs på botten i ugnen en form med vatten i. Vattnet ångas och då blir skorpan hårdare.



















(Jag brukar spara surdeg - efter första jäsningen: delar degen i portioner på 70 – 100 g.
Jag lägger dem i frysen och använder dem till andra härliga bröd.)

SÅ HÄR DELAS ETT JÄSTPAKET I 8 (6 g jäst) ELLER 16 DELAR (3 g jäst):


torsdag 21 januari 2010

Kycklinggratäng

Supergod kycklinggratäng. Receptet hittatde jag på Karins blogg: http://bevemyrs.blogg.se/
Tack Karin för receptet!


















  • 1 påse kycklingfilé
  • 3 dl okokt ris (som kokas :) )
  • 5 dl grädde
  • 2 dl majonnäs
  • 1 dl ketchup
  • 2 dl riven ost
  • 1 stor riven lök
  • 2-3 pressade vitlöksklyftor
  • salt
  • peppar
  • grillkrydda

    Koka riset och lägg det i botten på en gratängform.
    Skär kycklingen i småbitar, stek och krydda. Fördela kycklingbitarna över riset.
    Vispa grädde, rör i majonnäs, ketchup, ost, lök och vitlök. Smaka av röran och salta eventuellt.
    Häll grädd- och majonnäsröran över kycklingen.


















Grädda i 200 grader i varmluftsugn, 225 grader i vanlig ugn i ca 20 minuter.
 
Blogglista.se