Blogg-Topplista Elenas recept

onsdag 9 december 2009

Vinkokta musslor



















Beräkna ett halvt kilo musslor per person om det är en förrätt, och det dubbla för huvudrätt.

Ingredienser, huvudrätt för 1 person:

1 kilo färska musslor
2 schalottenlökar eller 1 liten gul lök finhackad
2 vitlöksklyftor finhackade
2 msk smör
2,5 dl torrt vitt vin
1 tsk mjöl
1 dl hackad persilja
1 liten bukett färsk timjan
en nypa finhackad färsk rosmarin

▪ Rensa musslorna (¹).
▪ Fräs lök och vitlök i en stor kastrull tillsammans med timjan och rosmarin i några minuter.
▪ Strö sedan i mjölet och rör om.
▪ Tillsätt vin och koka upp på högsta värme.
▪ Lägg i musslorna och stormkoka tills de öppnat sig (4-5 minuter).
▪ Häll upp i en skål och avnjut med baguette eller annat gott vitt bröd.

Obs! Det blir bäst om man skivar löken och vitlöken, istället att hacka dem.

¹ : Skrubba musslorna med en borste. ”Skägget” skärs enkelt bort med en kniv. Trasiga musslor eller musslor som inte stänger sig under tvätten kasseras. Detsamma gäller för musslor som inte öppnar sig när de kokats.

Källa: vinochgastronomi.se

lördag 5 december 2009

Vit chokladmousse med björnbär … eller andra bär
























4 port.

2,5 dl vispgrädde
urskrapat inkråm från en vaniljstång eller
½ tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
2 äggulor

ca 200 g björnbär eller andra bär
2 – 3 msk socker (brun farin)

▪ Vispa grädden och vaniljen pösig, men inte alltför hårt. Ställ skålen kallt.
▪ Smält den vita chokladen över vattenbad. Ta chokladen från värmen.
▪ Rör ner äggulorna.
▪ Rör ner lite av grädden i chokladen och blanda därefter chokladröran med resten av vispgrädden.
▪ Häll upp moussen i glas eller koppar och ställ in i frysen eller kyl ca 1 timme.
▪ Blanda bären med sockret och ställ kallt.
▪ Skeda upp bären över moussen.

Obs: kan frysas i (plast-) glas.

torsdag 3 december 2009

Lax med valnötsrisoni och basilikasås



















Det bästa laxreceptet finns på Annes blogg: Tack Anne!

4 portioner

4 portionsbitar laxfilé
1-2 msk fiskfond

1 kruka basilika
1/2 pressad citron
1 msk olivolja
en nypa salt

3 dl risonipasta
2 dl valnötter, hackade
1 rödlök
1 klyfta vitlök
1/2 msk olivolja
100 g babyspenat
2 tsk sambal oelek
en nypa salt
3 tsk äppelcidervinäger

  • Koka risonipastan i saltat vatten. Häll av men spara vattnet (laxen ska kokas i samma vatten) och skölj med kallt vatten.
  • Tillsätt fiskfonden i pastavattnet. När det kokar, sänk värmen, och lägg i fisken. Låt sjuda i ca 4-6 minuter, beroende på hur tjocka laxbitarna är. Spara lite pasta/fisk-vatten.
  • Rosta valnötterna i en torr stekpanna, och lägg åt sidan.
  • Hacka rödlök och vitlök. Värm olivolja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ca. 8 min. Tillsätt lite vatten om löken börjar brännas.
  • Tillsätt valnötter, spenat och risoni och rör om tills allt är varmt.
  • Krydda med sambal oelek, salt och äppelcidervinäger.
  • Tillsätt lite pasta/fisk-vatten om röran känns för torr.
















Basilikasås:

Repa av alla bladen från basilikan, och mixa med olivolja och citronsaft till en slät sås. Smaka av med lite salt.

måndag 30 november 2009

Dulceaţă de gogonele/Marmelad på gröna tomater



















1 kg gröna tomater
1 citron
0,5 kg syltsocker

- Tvätta citronen och skär den i tunna skivor.
- Tvätta tomaterna och skär dem i mindre bitar.
- Varva tomater, citron och socker i en gryta, låt stå över natten att safta sig.
- Hetta upp långsamt och låt småkoka 15-20 minuter tills tomaterna mosar sig.
- Koka på något högre värme ytterligare 30-40 minuter tills den blir lite klibbig. Rör om så att det inte bränner fast.
- Häll marmeladen på rena varma burkar, sätt på lock genast.

(Gör ”marmeladprov” under kokningen för att kontrollera om koktiden räcker:
Ös upp lite sylt på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom sylten. Om spåret inte flyter ihop är sylten färdigkokt. Koka annars kraftigt 3-5 min till.)

(Förbered burkarna så här:
- Värm ugnen till 100 grader C.
- Ta va locken från burkarna.
- Rengör burkarna och locken med diskmedel. Torka av burkarna.
- Sätt burkarna i ugnen för ca 20 minuter.
- Koka vatten i en kastrull. Lägg i locken och låt de stå i ca 15 min.)


lördag 28 november 2009

Kreolsk kyckling med egyptiskt ris



















En kryddstark och smakrik rätt.

(6 pers.)

1 kyckling
2 msk olja
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
1 morot
½ purjolök
2 vitlöksklyftor
½ röd chili
1 – ½ msk curry
2 dl vatten
2 lagerblad
1 tsk spiskummin
½ tsk mald torkad ingefära
4 dl kokosmjölk
1 tärning hönsbuljong
3 msk soja
2 msk maizena majsstärkelse

Dela kycklingen i mindre bitar.
Bryn kycklingbitarna i hälften av oljan i en stekpanna. Lägg över bitarna i en gryta.
Skala löken och dela dem i klyftor.
Kärna ur paprikorna och skär dem i grova bitar.
Skala moroten och skölj purjolöken och skär dem i cm – tjocka skivor.
Hacka vitlök och chili.
Bryn lökklyftorna tillsammans med curry i resten av oljan.
Slå i vattnet och häll över currylöken i grytan. Lägg också ner resten av grönsakerna och kryddorna.
Häll i kokosmjölk.
Tillsätt buljongtärning och soja.
Låt det hela sjuda i cirka 20 minuter eller tills kycklingen är genomkokt.
Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Låt grytan koka upp.

Servera med ris.

Egyptiskt ris
(4 port.)

2 msk olja
4 dl ris
8 dl vatten
1 msk kycklingfond

Bryn riset i het olja i en kastrull.
Tillsätt vatten och kycklingfond.
Sätt på locket och koka i 20 minuter.

måndag 23 november 2009

Köttrulader med halloumi och dadlar

 
















 

färska dadlar
halloumi
lövbiff
bacon

  • Skär halloumi i stavar. 
  • Ta bort kärnorna ur dadlarna. Fyll varje dadel med en halloumistav. 
  • Rulla lövbiff runt dadlarna. 
  • Rulla bacon runt lövbiffen. 
  • Fäst ruladerna med tandpetare.















  • Stek ruladerna på medelvärme.

(Ta bort tandpetarna :) ) 

söndag 22 november 2009

Rolls Royce (Cognac, Cointreau, apelsinjuice)
























3 cl Cognac
3 cl Cointreau
Apelsinjuice

- Skaka Cognac och Cointreau.
- Häll i highball-glas.
- Fyll upp med apelsinjuice.

Källa: http://www.cocktailguiden.com



 
Blogglista.se