Blogg-Topplista Elenas recept

fredag 9 maj 2008

Chokladglass med italienska kex

4 dl vispgrädde
3 msk kakao
1 msk espressokaffepulver
2 äggulor
1 dl florsocker
1 dl kesella
1 msk konjak
10 st. italienska savoyardikex eller 100 g stavar av sockerkaka
 
  • Blanda grädde, kakao och kaffepulver. Vispa det tjockt.
  • Rör ihop äggulor och florsocker. Rör ner det och kesellan i grädden. Smaksätt med konjak.
  • Lägg plastfilm på botten och kanterna i en avlång bakform. Varva grädde och kex i formen.
  • Låt den stå i frysen minst 4 timmar.
  • Skär glassen i skivor.
  • Pudra ev. över lite florsocker och kakao.

onsdag 7 maj 2008

Gräddbullar


(klicka på bilden, för en större bild)
(Ca. 20 st. glutenfri)
- 4 ½ dl strösocker
- 3/4 dl florsocker
- 1 äggvita
- 1 ½ dl kallt vatten
- 1 ½ msk gelatinpulver
- 1 ½ dl vatten
- kokhett
- 5 dl kokosflingor
- 1 msk kakaopulver


Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål.

Rör ner gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta i socker-ägg-blandningen.


Vispa alltsammans med elvisp, helst en ballongvisp, i minst 30 minuter med relativt hög hastighet. Det ska bli en pösig och fast smet. För att kunna vispa äggvita bra måste alla verktyg och bunkar vara fria från fett.


Blanda samman kokosflingor och kakaopulver. Sikta kakaon om det är klumpar.


Häll lite av det på bottnen av en långpanna eller form, 20x30 cm.

Häll i smeten.


Ställ i kylskåp tills smeten stelnat, cirka 2 timmar. Skär den i 20 bitar, ca 4x5 cm stora.


Rulla snittytorna i kokosflingor tills de är helt täckta.


Förvaras svalt. Kan frysas in, helst styckvis.

måndag 5 maj 2008

Knabbels, belgiska ostkex


(klicka på bilden, för en större bild)
- 225 g smör
- 225 g vetemjöl
- 250 g (extra) lagrad ost
- 2 tsk rosmarin
- ½ tsk cayenne peppar
- att pensla över: en äggula

Blanda alla ingredienserna, kavla ut degen, skär degen i remsor, rutor, etc.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt degen stå kallt i ca 30 min.

Pensla med äggula blandat med 1 msk vatten.
Gräddas 10 – 12 min, 175°C

Goda med öl!
Källa: mihaela z / Culinar

Ostkex


- 50 g rumsvarmt smör
- 120 g rumsvarm gorgonzola eller stark ost
- 1,5 dl vetemjöl
- 75 g (ca) pinjenötter
Blanda smöret med osten. Tillsätt vetemjöl och nötter. Blanda.

Lägg degen på plastfolie, forma degen till en rulle, ca 4 – 5 cm i diameter. Rulla i folie och låt degen vila i kylskåp, under natten.

Skiva degen i skivor av ca 0,5 cm med en vass kniv.

Gräddas i 175 grader, ca. 10 – 12 min.

Låt kexen svalna på galler.

Kexen är mycket hållbara. Kan frysas.
(I bilden syns:
- upp till vänster: salta mandlar
- ner till vänster: japanska mandlar
- upp till höger: gorgonzolakex med vallnötter
- ner till höger: kex med "Skipper staerk" - danskost och pinjenötter)

Salta mandlar


- 500 g mandel
- 0,5 dl grovsalt
- 1,5 msk finsalt
- 0,5 dl olivolja

Skåla mandeln och skala.
Blanda mandel med saltet och olja, lägg dem på en plåt.
Rostas i 175 grader ca. 15 - 20 minuter.
Låt mandeln svalna på plåten.

Japanska mandlar


- 200 g mandel
- 1,5 dl soja

Blanda mandlar med soja, låt den stå minst 4 timmar.
Låt mandlarna rinna av, lägg dem på bakpapper.
Rostas i 150 grader, ca 20 min.

fredag 2 maj 2008

Fläskfilé med äpple och dragon


- 500 g fläskfilé
- smör
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 hackad gul lök
- 2 röda äpplen
- 1 dl konc. äppeljuice
- 1-1,5 tsk dragon
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 dl vispgrädde (el. matlagningsgrädde)

Skär fläskfilén i 1 cm tjocka skivor. Bryn några skivor i taget i lite smör. Salta och peppra. Lägg efter hand över skivorna i en gryta.

Fräs löken och lägg i grytan.
Klyfta äpplena och lägg i grytan.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt grytan koka på svag värme ca. 5 minuter.

Servera med ris eller potatis, couscous, ugnsrostade grönsaker.

Källa: Ove/Receptforum
 
Blogglista.se